Çelik Yapı Tasarım ve İmalatı

HAFİF ÇELİK YAPI SİSTEMİ

Yapı elemanlarının galvanize çelikten soğuk şekillendirme yöntemiyle imal edildiği bir yapı türüdür. Fabrikada modern makinelerle kontrol ve denetim altında üretilen yapı elemanları, korunaklı bir şekilde inşaat sahasına getirilip monte edilir. Bu nedenle, hafif çelik yapılarda insan eliyle yapılan hatalar en aza indirgenmiştir. Ayrıca, yerinde imalat minimize edildiği için şantiye koşullarında çok sık rastlanan hata ve hasarlar da bu sistemde büyük ölçüde giderilmiştir. Sadece bu özellikleri itibariyle bile hafif çelik yapı sistemleri geleneksel betonarme yapılara nazaran büyük üstünlüklere sahiptir.

Hafif Çelik Yapı Sistemi ile inşa edilen binalar aynı büyüklükteki betonarme yapılara göre daha hafif oldukları için deprem sırasında yapıya etkileyen yük azalmakta bu da sistemin deprem dayanımını oldukça arttırmaktadır. Çünkü hafif çelik sistemlerin yük taşıma kapasitesi/ağırlık oranlarına göre oldukça yüksektir.

Ayrıca bu yapıların plastik şekil değiştirme davranışları betonarme yapılara göre daha verimli olduğu için deprem sırasında yapıda ani göçmeler yaşanmaz bu da deprem sonrası binanın güvenli şekilde ayakta kalmasına imkân sağlar.

Çelik yapıların da yapım aşamaları geleneksel betonarme yapılara benzer. Binanın tasarımı yapılır, mimari ve statik projeleri hazırlanır. Daha sonra, çelik Karkas imalatına geçilir. Bu imalat fabrikada hatasız gerçekleştirilir. İnşaatın döşeme, duvar, çatı, vb. aksamları gerekli kalınlıkta galvanize çelik profiller halinde üretilir. Üretilen bu profiller uygulama alanının uzaklığı ve nakliye koşulları göz önünde bulundurularak ya profil ya da panelize edilmiş halde, kayıpsız olarak inşaat sahasına gönderilir. İnşaat sahasına gelen profiller uzman montaj ekiplerince mimari planına uygun olarak monte edilir. Montajda sadece özel vidalar kullanılır, kaynak yapılmaz. Montajı tamamlanan Karkas izolasyonu malzemeleri (cam yünü, taş yünü vb.) ile doldurulur. OSB (Oriented Standart Board) vb. malzemeler ile de duvarlar kaplanır.

Yapım hızı ve kredilendirilme potansiyeli de göz önünde bulundurulduğunda Hafif Çelik Yapı Sistemi maliyet açısından son derece avantajlıdır. Bir inşaat projesinde maliyeti artıran unsurların başında süre gelir. Betonarme inşaatlar daha uzun bir zamanda bitirilirler. Hafif çelik binalar çok kısa süreler içerisinde yapılabildiği ve işçilikten kaynaklanan hatalar minimum değerlerde olduğu için, projenin toplamında maliyet ve süre avantajı sağlar.

Her türlü tasarımı, Hafif Çelik Yapı Sistemi ile imal etmek mümkündür. İster modern ister geleneksel olsun, tüm konutlar bu sistemle zarif bir şekilde inşa edilebilir. Bu yapılarda yöresel özellikler ve tercihler kolayca yansıtılabilir. Konutlar müstakil ev, ikiz ev veya sıra evler şeklinde tasarlanabilir. Hafif Çelik Yapı Sistemi konutun dışındaki yapılarda da başarılı bir şekilde uygulanabilir. Okul, hastane, yurt, kreş, çarşı, pazaryeri ve benzeri sosyal yapılar yoğun olarak inşa edilmekte olan kamuya açık projelerdir. Hafif Çelik Yapı Sisteminde, özellikle can güvenliği esas alındığından dolayı bu yapılarda karakteristik kat yüksekliği 3.00 m’dir. Ancak, geleneksel hadde çelik bileşenler ile birlikte yükseltmek mümkündür. Hafif Çelik Yapı Sistemiyle yapılan 3 katlı konutlar, deprem güvenliğinin dışında, halkımızın beklentilerini karşıladıkları için de önemlidir. Hızlı ve ekonomik üretim teknolojisiyle birbirinden güzel ve şık bahçeli villalar hızla halka arz edilmektedir.

Bir inşaatın yapım hızı o inşaatın büyüklüğüne, şekline, bodrum katlı olup olmadığına, konumuna, inşa edildiği bölgenin iklim ve topografyasına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu parametreler, kuşkusuz, az katlı betonarme binalar için de geçerlidir.

Ancak, Hafif Çelik Yapı Sistemi betonarme sistemle karşılaştırıldığında; çelik yapı sistemi fabrikadan hatasız çıktığı için, binaların çok daha hızlı, üstelik çevre ve ses kirliliği yaratmadan yapıldığı da bir gerçektir.

Share